Nieuws

Junushoff Sirenesale: Met korting naar GETEKEND

U bent welkom theaterspektakel GETEKEND te bezoeken in Theater Junushoff te Wageningen. Koop uw kaarten 24 uur lang voor de helft van de prijs. Voor deze actie zijn slechts 100 kaarten beschikbaar!

Op 6, 7, 8 en 9 mei spelen acteurs bekend van toneel, film en tv zij aan zij met WUR- studenten en -medewerkers de bijzondere theatervoorstelling GETEKEND. Zij brengen een veelbewogen en voor velen verborgen, geschiedenis van de regio Wageningen en Wageningen University & Research tijdens de Tweede Wereldoorlog tot leven. Het bijzondere verhaal neemt u mee in het leven van een groep Wageningse studenten die voor de belangrijkste beslissing van hun leven staan: de loyaliteitsverklaring van de bezetter tekenen of weigeren?

Kaartverkoop tijdens Sirenesale

Vanaf het moment dat de sirene op maandag 7 mei om 12 uur klinkt kunt u 24 uur lang kaarten voor GETEKEND met 50% korting kopen. Reguliere kaarten kosten dan € 10,- en studenten en CJP-pas bezitters betalen € 5,- per kaart (normale prijs resp. € 20,- en € 10,-). Deze actie geldt zolang de voorraad strekt.

Reserveren via www.junushoff.nl

Het Studentenleven Tijdens de Tweede Wereldoorlog

Dinsdag 17 April
Aanvang:19.30
Locatie:Hotel de Wereld, Capitulatie Zaal (5 Mei Plein, Wageningen)

Hoe was het om een student te zijn in Wageningen toen tijdens de Tweede Wereldoorlog de Duitse troepen Nederland binnenvielen? Studenten werden gedwongen een loyaliteitsverklaring tekenen aan de Duitse bezetter. Welke dilemma's kleurden de beslissing om deze declaratie wel of niet te tekenen, en wat waren de consequenties? Bob Kernkamp (gemeentearchivaris Wageningen) heeft door de archieven van CERES, Unitas, en KSV gezeefd. Hij schetst de impact die de oorlog had op Wageningen en haar inwoners. Welke rol speelden studentenverenigingen tijdens de bezetting? Philippe Puylaert (WUR) deelt fragmenten uit de brieven die zijn grootvader, Wageningse student Etienne Puylaert, naar zijn familie stuurde toen hij in een dwangarbeidkamp zat in Duitsland. Met unieke foto's geeft Ben Puylaert een impressie van het leven in deze kampen. Hoor passages uit het dagboek van Wageningse student Fons Crijn, geschreven tijdens zijn verblijf in verschillende kampen. Mis deze kans niet om meegenomen te worden door aangrijpende geschiedkundige gebeurtenissen, met een monumentaal gebouw als decor.
Dit evenement is onderdeel van de Randprogrammering van GETEKEND.
Voor andere evenementen van Studium Generale klik hier.

Hoe heroïsch en altruïstisch waren studenten tijdens de Tweede Wereldoorlog?

Studium Generale en Wageningen45 Presenteren:
Students and Heroism during WWII
22 maart 2018 – Donderdag
Jeroen Kemperman (NIOD – Nederlands Instituut voor Oorlogs, Holocaust en Genocide Studies)
Geïnterviewd door Reinier Noordzij (Getekend/Marked – scriptschrijver)
Start: 20:00
Locatie: Impulse (Stippeneng 2, WUR gebouw 115)

Welke rol speelden studenten in het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog? Welke ethische en praktische overwegingen motiveerden hen om de loyaliteitsverklaring van de bezette Duitse strijdkrachten (niet) te ondertekenen?
In zijn boek, Oorlog in de collegebanken, analyseert historicus Jeroen Kemperman de mythen en realiteiten die ten grondslag liggen aan wijdverspreide veronderstellingen over heldendom en altruïsme van studenten tijdens de oorlog.
Reinier Noordzij, schrijver van GETEKEND, interviewt Jeroen Kemperman over zijn onderzoek, de invloed die het zou kunnen hebben op het collectieve geheugen en de relevantie ervan voor het begrijpen van de complexiteit van keuzes in het leven, toen en nu.
Dit evenement is onderdeel van de Randprogrammering van GETEKEND.
Voor andere evenementen van Studium Generale klik hier.

De Cast is compleet!

Meer dan 50 auditanten hebben auditie gedaan voor een acteerrol in voorstelling GETEKEND. Na twee volle auditiedagen hebben we een getalenteerde cast bij elkaar gebracht van studenten en medewerkers van de universiteit Wageningen. Ze zullen vier avonden te zien zijn in Theater Junushoff, samen met vier professionele acteurs. Onder regie van Albert van Andel zal vanaf nu er iedere dinsdagavond hard gerepeteerd worden om het script tot leven te brengen.

In een multimediaal theaterspektakel wordt het verhaal van drie vrienden verteld die in 1943 tijdens hun studie aan de Wageningen Universiteit voor de belangrijkste keuze van hun leven komen te staan: tekenen ze de befaamde loyaliteitsverklaring aan de bezetter?

Met Onno Sinke’s indrukwekkende boek Loyaliteit in Verdrukking als basis wordt de spannende geschiedenis van de Wageningen Universiteit tijdens de oorlogsjaren tot leven gewekt in een meeslepende theatershow en laten we zien of het de studenten zal lukken in het geweld van alle morele dilemma’s trouw te blijven aan hun idealen en elkaar.

Laat je de kans schieten om deze unieke gebeurtenis mogelijk te maken of teken jij? Meld je nu aan en wie weet speel jij straks zij aan zij met professionele acteurs als één van de Duitse soldaten in een razzia, de verzetsstrijder in de laatste uren voor zijn eerste aanslag of dans je mee op het studentengala.

Wij zijn op zoek naar studenten EN medewerkers van Wageningen University & Research die willen acteren of figureren. De voorstelling is Nederlandstalig maar zal ondertiteld worden, dus internationale studenten zijn zeker welkom! Heb jij ervaring met baldansen en/of schermen, laat het ons weten!

In januari 2018 zullen de audities gehouden worden. Geïnteresseerd in de audities? Meld je voor 12 december 2017 aan door een mail te sturen naar getekendwageningen[at]gmail.com

PRAKTISCHE INFORMATIE ACTEURS

Na de audities van half januari 2018 zal het artistieke kernteam uit alle kandidaten de cast samenstellen. De repetities beginnen vervolgens in de laatste week van januari of in de eerste week van februari 2018. We repeteren dan één avond per week van 19:00-22:00 uur op of rond de Campus in Wageningen. De precieze dag en de precieze tijden overleggen we met elkaar. In april 2018 repeteren we – eveneens in overleg – naast de reguliere avond repetities ook gedurende twee weekenden, op zaterdag en zondag van 10:00–17:00 uur. Hier zullen ook de professionele acteurs bij aanwezig zijn. De eerste week van mei 2018, de week voor de premiere, zullen we ’s avonds met de hele cast twee keer het stuk helemaal doorlopen, waarna we op 3 en 4 mei het theater in zullen gaan. Daar zal tot slot overdag in het decor de technische doorloop en de generale repetitie plaatsvinden. Op 6, 7, 8 en 9 mei 2018 spelen we ’s avonds de voorstelling. Wij zoeken enthousiaste studenten en staf van Wageningen Universiteit die bereid zijn hun verantwoordelijkheid te nemen voor de commitment die ze aangaan.

PRAKTISCHE INFORMATIE FIGURATIE/DANSERS

In april 2018 zullen er vier danslessen worden georganiseerd van elk 2 uur op of rond de Campus in Wageningen. Hier wordt de choreografie van de dansstukken in het toneelstuk geoefend. Deze vier lessen zullen waarschijnlijk ’s avonds gaan plaatsvinden. Vervolgens zullen de dansers én figuranten één weekenddag in april 2018 mee repeteren. Dat gaat dan om een zaterdag of zondag van 10:00-17:00. Op 3 en 4 mei 2018 is iedereen overdag aanwezig bij de technische doorloop en generale repetitie. Op 6, 7, 8 en 9 mei spelen we ’s avonds.

Artikel Resource

In het nieuwsblad van de universiteit van Wageningen verscheen een artikel over deze theaterproductie. Lees het artikel nog eens terug via:

https://resource.wur.nl/nl/show/Toneel-over-studeren-in-oorlogstijd.htm